Havrekex (Östervålas finest)

Det här receptet kommer från Norduppland, närmare bestämt Östervåla (kanske från ett bageri där, vet nån som läser det här mer om det?)

I alla fall brukade min mormors syster baka dem, speciellt till jul vill jag minnas, och även i min killes systers killes familj bakas de här kexen på julen. De är goda, passar jättebra till whiskycheddar och dessutom är de proteinrika.

Ingredienser:
750 g havregryn
7,5 dl mjölk
3 msk socker (kan minskas eller uteslutas)
450 g smält smör
600 g mjöl
5 tsk bakpulver

(Eventuell extra fyllning: 550 g riven ost, 4 ägg)

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna och kavla ut degen ganska tunt på en smord plåt. Extra mjöl kan behövas vid utkavlingen. Använd ett pepparkaksmått eller ett stort runt burklock t ex för att stansa ut kexen, eller skär dem i bitar efter gräddningen. Picka hål i kexen med gaffel. Grädda i ugnsvärme 200-225 grader i 10-12 minuter.

IMG_3648.JPG
(Traderafyndad Uppsala-Ekebytallrik)

4 personer gillar det här

En reaktion på ”Havrekex (Östervålas finest)

  1. Min moster Anna-Lisa och din pappa Inge träffades några gånger före jul för att baka dessa goda havrekex tillsammans. Kramar från din mamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.