Kronans potatiskaka

Den här kakan gjorde vi på hemkunskapen och jag minns den som sjukt god. Kanske för att man blev så förvånad av att det blev så gott med en kaka med potatis i (även känt som morotskakaeffekten).

imageJag insåg att den var ett jättebra sätt att ta tillvara kokt potatis på.

Du behöver:

450 g kokt kall potatis

ca 200 g sötmandel

150 g smör eller margarin + till formen

2,5 dl socker

4 ägg

3 msk vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Riv eller pressa potatisarna och mal mandlarna. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje. Rör ner potatisen och mandeln. Rör sist i mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord och mjölad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Låt kakan svalna i formen.

Servera med färska bär, sylt, vispad grädde och/eller chokladsås.

Billig och god kaka, som inte innehåller så mycket konstiga tillsatser och färgämnen (som godis och köpekakor).

 

3 personer gillar det här

2 reaktioner på ”Kronans potatiskaka

  1. Det är en jättegod kaka. Vad har du ovanpå? Strössel? Riven choklad? Hur många potatisar är 450 gram? Kram Anna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *