Glasögon vs Ögonoperation

Det verkar som om jag har förlagt ett par glasögon igen… Faktiskt hittade jag mina gamla glasögon nyligen, strax efter att jag köpt nya. De gamla låg på soffans ryggstöd, bakom soffkuddarna i nästan ett halvår. Jag upptäckte dem när jag dammsög bakom soffan…

Det var mycket jobbigt för mig att vara utan glasögon i flera månader. Jag är inte helt blind utan glasögon, men har så pass nedsatt syn att jag får svårare att se tydligt på bioduk, tv-skärm och vid bilkörning utan glasögon. Framför allt blir jag väldigt trött i huvud och ögon när jag sitter vid datorn och jobbar hela dagarna utan glasögon.

Det positiva är att jag gjorde en ny, snabb synundersökning och det konstaterades att jag behövde något starkare glas (säger man så?) och jag köpte ett par nya, snygga glasögon, som inte var så dyra. Hos SpecSavers, tackar som frågar. Jag tycker att de är prisvärda där, dock har de inte jättestort utbud på glasögonbågar och de brukar försöka lura på en två glasögon, olika specialglas och liknande.

Den föregående gången när jag köpte nya glasögon (de som låg bakom soffkuddarna x antal månader) gjorde jag en grundlig synundersökning och då frågade jag dem på SpecSavers om de tyckte att jag borde göra en ögonoperation. De avrådde från det, på grund av att mitt synfel inte var så stort och att operationer alltid medför en viss risk. Jag nöjde mig med det svaret och har inte tänkt så mycket mer på att operera mig, den senaste tiden. Genom en diskussion med min sambo kom jag sen att tänka på att det inte är så konstigt om en representant för en glasögonbutik avråder mig från att operera ögonen. De tjänar ju förstås multum på att folk köper nya glasögon stup i kvarten istället för att operera sig. Som en påminnelse till mig själv och andra: Kom alltid ihåg att alltid vara källkritisk! Man måste alltid tänka på varifrån informationen kommer. Särskilt om det är någon som vill sälja något.

Någon gång i framtiden, när jag får lite bättre ekonomi och/eller har mer tid till övers ska jag besöka ögonkliniken Novius och se vad de har att säga, om de tycker att just mina ögon bör opereras. Mitt synfel har ju försämrats något med åren. Jag har lite svårt att hålla reda på glasögon och tycker dessutom att de skaver obehagligt på näsan. Linser är svindyrt. Det är obehagligt att peta sig i ögonen och för mig tar det tid att sätta in och hantera dem.

Hos Novius ögonklinik gör de just nu gratis förundersökning. (Hmm…konstigt sätt de uttrycker sig på hemsidan, ordet förundersökning leder mina tankar till polisundersökningar.) Jag antar att de gör en gratis, snabb första bedömning. Det skulle faktiskt kunna vara så att man tjänar in en ögonoperation i det långa loppet, beroende på hur mycket man lägger ut på glasögon eller linser annars. Det är i alla fall värt att skaffa sig en ”second opinion” och jämföra den med glasögonbutikens bedömning.image

2 personer gillar det här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.